Konut tasarımında nelere dikkat edilmemi?
Konut Tasarımı Nedir?
Konut inşaatı basite indirgenecek bir iş değildir. İnşaata başlanılabilmesi için gerekli şartların ve kriterlerin yerine getirilmesi gerekiyor. Apartman, site ya da müstakil yaptırmak isteyenler konut tasarımı nedir diye merak edebilirler. Konut tasarımı; Müşterinin beklentilerini karşılayan altyapı da dâhil konutun bir bütün olarak çizilmesidir. Bilgisayar üzerinde bütün bölümleri gösteren konut tasarımı pdf çizimlerini görebilirsiniz.
Çizimde iç bölümler, dış cephe, kanalizasyon, rüzgâr kesme, kolonlar ayrıntılı şekilde gösterilir. Aydınlatma ve elektrik tesisatlarının yerlerini de çizimde görebilirsiniz. Çizimlerde ayrıca toplu konut peyzaj tasarımı da bulunuyor.
Konut tasarımının avantajları bulunuyor. Fiziki çalışma başlamadığı için sonradan ekleme ve değişiklikler yapılabiliyor. Zaman ve maliyet tasarrufu sağlamanıza yarıyor.
Konut Tasarımına Etki Eden Faktörler
Şahsi beklentileriniz, bütçeniz, bulunduğunuz yerin iklim yapısı ve yasal düzenlemeleri konut tasarımına etki eden faktörler olarak sıralayabilirsiniz.
Şahsi Beklentiler; Projeye ve inşaata başlamadan önce proje sahibinin beklentilerini ve isteklerini öğrenmeniz önemlidir. Yapıyı kullanacak olanların yaşam tarzlarına göre bir çalışma yapmaya dikkat etmelisiniz. Genel bir konut planları tasarım yerine kişiye özel istek ve beklentileri dikkate alınmış bir konut tasarımı hazırlamalısınız.
İklim Şartları; Çevre ve doğa koşulları mimari yapıyı çok etkilemektedir. İklim özelliklerine göre çatılar ve yalıtım tasarımı yapılmalıdır. Aşırı soğuk veya sıcak iklimli bölgelerde, projeler ona göre çizilmelidir. Soğuk iklimlerde eğimli çatı, yalıtım malzemeleri ve rüzgâr kıranlar hesaplanmalıdır. Ayrıca güneşin ve sıcağın etkisini azaltmak için gölgelik ve havalandırma alanlarını ayarlamalısınız.
Bütçe; Konut tasarımını olumlu ya da olumsuz etkileyen faktörlerin başında geliyor. Mimar için proje çizmeden önce bütçeyi öğrenmek önemlidir. Çünkü ona göre malzemeleri ayarlayacak ve ne kadar gideceğini hesaplayacaktır. İşveren ise, en ekonomik ve bütçeyi fazla zorlamadan konutun yapılmasını ister. Bu konuda mimar ile işveren arasında güven olması önemlidir. Belirli bir bütçe aralığında projenin çizilmesi yapılmalıdır. Malzeme seçimi ve kullanımını bütçe dahilinde yapmaya dikkat etmelisiniz.
Ulaşılabilir Malzemeler; Konut tasarımı ve uygulanması için bir iş süresi belirlemelisiniz. Bu süre içinde belirlediğiniz malzemelerin ulaşılabilir olması önemlidir. Tasarımda belirlediğiniz malzemelerin, stok durumunu, miktarlarını ve nasıl tedarik edeceğinizi hesaplamalısınız. İhtiyaç anında en kısa sürede tedarikini sağlayabilmelisiniz.
Konut Tasarım Kriterleri
İnşaat sektöründe gelişen teknoloji ve doğa bilincinin artması nedeniyle sürdürülebilir toplu konut tasarımı projelerine ağırlık verilmiştir. Bu yeni sistem konut tasarım kriterleri önem kazanıyor.
Yerleşim kriterleri; Yapının çevreyle bir bütün olarak tasarlanması önemlidir. Yapının konumlandırılacağı arazi verileri, topografya, iklimsel veriler, doğal çevre örtüsü ön veri oluşturan kriterlerdendir.
Tasarım kriterleri; mimaride en az seviyede enerji harcanmasına ve harcanan enerjinin geri kazanılmasına dikkat etmelisiniz. Bunun için de konut tasarlarken; bina formu, mekân organizasyonu, bina kabuğunda malzeme ve strüktür kriterlerine dikkat etmelisiniz.
Malzemeler; Tasarımlarda üretim ve nakliye aşamasında az enerjiye ihtiyaç duyacağınız ve doğaya en az zarar veren doğal ve çevreye zararsız malzemeleri seçmelisiniz.