Müstakil ev yaptıranlar için maliyet azaltıcı fikirler
Kişisel tercihlere göre inşa ettirilebilecek bir müstakil ev fikri, pek çok kişiye çekici geliyor. En çok da belli bir birikime sahip olan, memleketine dönerek orada yaşamak için harekete geçen emekliler veya yazlık ev yaptırıp hem yazlık hem kışlık olarak kullanmaya niyetlenenler için müstakil ev, konut tercihlerinden biri. Peki arsa seçimi nasıl olmalı, maliyeti düşürmek için hangi püf noktalarına dikkat edilmeli?
Emeklisiniz ve belli bir birikiminiz var. Şehir merkezinden uzakta veya memleketinize dönme kararıyla müstakil bir ev yaptırmayı düşündünüz. Yazlık bir bölgede yaptırırsam hem yazlık, hem kışlık olarak kullanırım da diyenlerden olabilirsiniz. Kendi evinizi kendiniz inşa ettirmekle, hazır bir ev almak arasında fark ise büyük. Hayal edilen evin aynısını inşa edilmiş olarak bulmak son derece zor olduğu için, arsa satın alarak sıfırdan bir ev yaptırmak tercih edilebiliyor. Ancak durum karmaşık hale de gelebiliyor. Yani ‘sadece’ ihtiyacınız olan odaları yaptırarak bu işten en az maliyetle çıkabiliyor ya da eli sıkılığı abartarak kalitesiz bir yapıyla baş başa kalabiliyorsunuz… Diğer yandan, ihtiyacınızın ötesine geçip, “yaptırmışken tam olsun” deyip lüks malzemeleri tercih ederek bütçenizi fazlasıyla aşmanız, yıllarınızı bu borçları ödeyerek geçirmeniz de olası.
Bu noktada hem uzman kişilerden görüş almak, hem de fiyat ve performans dengesini iyi tutturmak çok önemli. Arsa, malzeme ve işçilik giderlerini bir bütçeye sığdırmak için bazılarında ekonomik davranmak zorunda kalabilirsiniz. Ancak bütçeyi hangisinden kısacağınızı, enine boyuna düşünmelisiniz.
Arsa alırken tapuda tarla yazmadığından emin olun
Öncelikle arsanızı henüz almadıysanız, aklınızdaki yerin tapusunda “tarla” değil de “ arsa ” yazdığından emin olun. “Konut arsası” olduğunu İmar ve Şehircilik Müdürlüğü’nde kontrol ettirin. Toprağı kayan, dere yatağında bulunan, fazlasıyla eğimli arsaları satın almaktan kaçının. Belediyeye giderek imar izni alın. İnşaata başlamadan önce arsada kaç kata kadar bina yapabileceğinizi öğrenin. İmar planına uygun bir proje hazırlatın. Bunun için mimarlarla; inşaat firması ya da müteahhitlerle anlaşılıyor.
Ufak kasaba ve köylerde profesyonel firmalar bulmak zor. Özellikle küçük yerlerde ev inşa etmek isteyen emekliler ya da şehir hayatından bunalıp kasabalara göçen şehirliler, bu bölgelerde uzman kişiler bulmakta zorlanıyor. Bu durumda uzaktan yardım alınabiliyor. Ancak projeyi çizecek kişiye arsayı inceleyerek imar planında göremeyeceği bilgileri vermeniz şart. Örneğin, arsaya rüzgar hangi açıdan esiyor? Sert bir rüzgar mevcutsa, evin o rüzgara göre konumlandırılması gerekebiliyor. Dağdan evinize doğru esen sert rüzgarları verandada karşılamak hoş olmayacaktır.
Peki müstakil ev inşa ederken maliyet nasıl düşürülür?
1- Sadece ihtiyacınız olanı inşa ettirin!
Evin planlanması aşamasında bütçenizi de büyük ölçüde belirliyorsunuz. Bu nedenle gerçekten ihtiyacınız olmayan metrekarelerden, odalardan kaçınmakta fayda var. İkinci, üçüncü banyoya gerçekten ihtiyacınız var mı? Evinize ne sıklıkta misafir geliyor? En fazla kaç kişi ağırlarsınız? Bu tip soruları kendinize sorarak asla kullanmadığınız odalarına para harcadığınız bir ev inşa etmekten kurtulabilirsiniz. Örneğin bir yazlık inşa ediyorsunuz. Bir yazlığa 6-7 kişi misafir gelmesi zor, değil mi? Üstelik, çok sayıda kişiyi yemekte ağırlama ihtimaliniz de son derece düşük. Bu sebeple misafir odaları ve yemek odaları, vazgeçilebilir alanlar olarak öne çıkıyor.
2- Açık plan evler daha ekonomiktir
Malzeme ve işçilik masrafından kaçınmanın bir yolu, plan aşamasında açık plan dairelere yönelmek. Banyo hariç evin hiçbir yerinde duvarın bulunmadığı bu ev tipi özellikle çekirdek ailelerin daha sosyal bir yaşam alanına sahip olmasını sağlıyor. Duvar sayısı azaldıkça, maliyet de düşüyor. İnşaatta ciddi bir gider kalemi olan koridorların bulunmadığı bu ev tipi, özellikle küçük metrekarelerde hem kısa hem de uzun vadede ekonomi sağlıyor.
3- Birden fazla ustadan teklif alıp fiyat karşılaştırın!
Uygulama aşamasında devreye, ustalar giriyor. Maliyeti düşürmek için bu aşamada birden fazla ustadan teklif alabilirsiniz. Ancak uygun fiyat teklif etti diye işinin ehli olmayan biriyle de çalışmamalısınız. Ayrıca inşaat sahibi olarak bir denetleyici unsur gibi işlere dahil olabilir, zaman zaman mimar ya da müteahhitlere danışabilirsiniz.
4- İnşaat malzemesi toplam maliyetin yarısından fazlası
Müstakil ev inşa ederken gazbeton, bims, çelik, tuğla gibi malzeme seçenekleriniz oluyor. Kaba inşaat maliyetinin yarısından bile fazlası, demir ve betona harcanıyor. Kalan meblağ, evin içindeki tesisata ve işçiliğe gidiyor. Son yıllarda demir ve beton fiyatlarının artması sebebiyle inşaatlarda, daha kalitesiz malzemelerin kullanımına eğilim gözlemlenebilse de, özellikle deprem ve sel gibi riskler taşıyan bölgelerde, malzeme kalitesinden kesinlikle taviz verilmemesi öneriliyor.
5- Hangi malzemeleri seçmek hem kazançlı hem güvenli?
İnşaat malzemelerinin her birinin kendine göre avantaj ve dezavantajları mevcut. Örneğin gazbeton iyi bir ısı yalıtımı sağlasa da, su yalıtımı daha zayıf. Ayrıca gazbeton genellikle tuğlaya göre daha maliyetli. Sektörde bims olarak bilinen pomza taşı da inşaatlarda yaygın olarak kullanılıyor. Yanmaz ve gözenekli olduğu için hafif olan bims malzemesi, gazbetondan daha uygun fiyatlı. Pahalı bir seçenek olarak öne çıkan çelik ise, daha hafif olduğu için deprem dayanımında betonu geçebiliyor. Satın alım ve işçilik maliyetleri daha yüksek olan çeliğin avantajı ise, yapının betonarmeye göre yaklaşık 2 kat daha kısa sürede inşa edilmesini sağlaması. Ülkemizde en yaygın olarak kullanılan malzeme olan tuğla ise hem onu iyi uygulayan ustaların bol bol bulunması hem de uygun fiyatlı olması sebebiyle tercih ediliyor. Yine de inşaatın malzemesine karar verirken arsanın ve bölgenin özellikleri göz önünde tutulmalı ve bir uzmandan yardım alınmalı.
6- Ürün alırken muadillerini internetten soruşturun
İnşaat esnasında ustanız size pek çok malzeme ve ürün önerecektir. Toplu alım yapabildikleri ve gerekli bağlantılara sahip oldukları için ustalar, çoğu zaman uygun fiyatlar sunabilirler. Ancak artık internet çağında olduğumuz için size sunulan her ürünü internette de sorgulamakta fayda var. Aynı ürünü ya da muadilini bir online mağazada çok daha uygun fiyata bulabilir, kendiniz satın alarak uygulattırabilirsiniz.
7- İşçilik masrafını düşürmenin yolu: Kolları sıvamak!
Sadece malzeme değil, kolları sıvayarak işçilik masraflarını da düşürebilirsiniz. Bu birçok kişiye uzak bir fikir olarak gelebilir ancak duvarları boyamaktan lavabo montajına dek pek çok işi aslında kendiniz de yapabilirsiniz. Boya yapmak artık herkesçe biliniyor. Ancak internette inşaatın hemen her aşamasına yönelik öğretici videolar mevcut. Üstelik özellikle yazlık ya da küçük bir yerde yaşıyorsanız, ileride lavabonuz su sızdırdığında günlerce usta beklemez, monte etmeyi zaten öğrendiğiniz için hemen kendiniz halledebilirsiniz.
8- Endüstriyel tasarım ekonomi vadediyor
Endüstriyel tasarım moda olduğundan bu yana bütçeler rahatladı diyebiliriz! Endüstriyel dekorasyon tarzında siyah ya da hiç boyanmamış demirler, ham ahşaplar, boyasız duvarlar kendine yer buluyor. Örneğin evinizde merdivenin olduğu kısmın duvarlarını beton halinde bırakabilir, demir merdiveni de kendiniz siyaha boyayabilirsiniz. Ham ya da sadece cila atılmış masa-sandalye takımları derken uygun fiyata çok şık bir yaşam alanı elde edebilirsiniz.
9- Yalıtımda ucuza kaçmayın
Evinizi inşa ederken pek çok konuda maliyetten kaçınabilirsiniz, ancak uzmanların en önem verdiği konu olan yalıtımı atlamamanızı öneririz. Isı, su ve ses yalıtımı azımsanmayacak bir öneme sahip. Isı yalıtımından kaçınarak kısa vadede bir giderden kaçınsanız da hem konfor kaybı hem de gelecek faturalar canınızı sıkabilir. Su yalıtımını aksatmak binanızın uzun vadede su alması sonucu korozyona uğraması, çürümesine sebep olabilir. Sesinizin dışarıdan duyulması ya da içeriye ses gelmesi sizin için sorun olmasa da, kışın yaşanan fırtınalarda müstakil evinizin çatısına vuran yağmur damlalarının sesi, sizin için beklemediğiniz kadar rahatsız edici olabilir.